Οπτικά Όρασις

Μυωπία

9

Μυωπία

Η μυωπία (myopia, nearsightedness) αποτελεί μία διαθλαστική διαταραχή της όρασης, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζουν στον αμφιβληστροειδή, όπως στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια, αλλά σ’ ένα σημείο πριν από αυτό. Όσο πιο μπροστά βρίσκεται αυτό το σημείο, τόσο πιο ‘θαμπό’ είναι το είδωλο που σχηματίζεται στην αμφιβληστροειδική επιφάνεια, και τόσο πιο μεγάλη είναι και η μυωπία.

Αν έχετε μυωπία μπορείτε να δείτε σχετικά καθαρά τα κοντινά αντικείμενα, ενώ αυτά που είναι αποκρυσμένα είναι θολά ή δεν μπορείτε να εστιάσετε σε αυτά. Οι άνθρωποι που έχουν μυωπία εμφανίζουν δυσκολία στο να αναγνωρίσουν μακρινά αντικείμενα ή πρόσωπα, να παρακολουθήσουν μία ταινία στην τηλεόραση, να οδηγήσουν,  να δουν καθαρά στο σχολικό πίνακα, να κάνουν άνετα δραστηριότητες και σπορ, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους και κούραση

Η μυωπία μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο αξονικό μήκος του οφθαλμού (αξονική) ή σε μεγάλη κυρτότητα του κερατοειδή (διαθλαστική). Η αξονική μυωπία πολλές φορές είναι κληρονομική, καθώς συχνά παρατηρείται ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων της ίδιας οικογένειας να εμφανίζουν μεγάλη μυωπία. Εξίσου όμως σημαντικό ρόλο παίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η πολύωρη καθιστική εργασία σε κλειστούς χώρους και η καθιέρωση της οθόνης του υπολογιστή και των υπόλοιπων ψηφιακών συσκευών ως καθημερινό εργαλείο, συνδέονται ισχυρά με τη μεγάλη αύξηση της μυωπίας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η μυωπία συχνά εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της εφηβείας, όπου το σώμα αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Μεταξύ των ηλικιών 20 -40 συνήθως οι αλλαγές είναι μικρές. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί όμως και σε ενήλικες.

Αποτελεί μία κοινή διαθλαστική ανωμαλία, την οποία εμφανίζει σχεδόν το 50% των ανθρώπων στην παραγωγική ηλικία παγκοσμίως και ο πιο κοινός τρόπος διόρθωσής της είναι με γυαλιά οράσεως ή με φακούς επαφής.

Ο λογαριασμός μου